Even voorstellen

— EVEN VOORSTELLEN —

“Honden zijn mijn passie!”

Al van kinds af ben ik een grote hondenliefhebber, maar mijn hondenverhaal begon pas echt toen ik mijn hond Jada verwelkomde. Jada was geen ‘eenvoudige’ hond. Wat ik op de hondenschool leerde en in boeken las, werkte niet. Ze nodigde mij uit me echt te verdiepen in hondengedrag, vanuit hun perspectief naar hen te kijken en de vraag te stellen: ‘Wat heb je nodig?’. Van haar leerde ik dat ik de ander enkel kan accepteren zoals hij/zij is en het eerlijker is niets van hem/haar te verwachten. Ieder individu heeft zijn eigen mogelijkheden en grenzen. Hierdoor en door begrip te tonen, mijn wil niet langer op te leggen en te luisteren, heb ik ingezien dat Jada echt een fantastische hond is. Sindsdien ben ik ook erg van haar aanwezigheid gaan genieten en kon er een mooie hechte connectie ontstaan tussen ons.

“Vaak zijn we zo gericht op wat (nog) niet is, dat we vergeten te genieten van wat wel is.”

Honden zijn levende wezens met hun eigen wensen, behoeften en emoties. Het zijn geen machines die we kunnen bedienen om te doen wat wij willen dat ze doen of zich te gedragen zoals wij dat willen. Ik heb er voor gekozen om niet langer de baas te zijn over mijn honden en hen te controleren, maar heb de intentie om met hen samen te leven.

Omgang met honden leerde me tevens dat inzicht, begrip en tijd de beste bondgenoten zijn voor gedragsverandering. Net zoals er voor ons mensen geen quick fix bestaat om ons gedrag te veranderen, bestaat dit evenmin voor honden.

“Door de ander te geven wat hij nodig heeft en niet wat je zelf wilt,
zullen er heel mooie dingen ontstaan.”

Hoe meer kennis ik vergaar over deze boeiende wezens en de interactie tussen mens en hond, hoe meer ik wil weten en leren. Vanuit mijn passie en leergierigheid besloot ik de opleiding ‘Hondeninstructeur – opvoeder’ en ‘Specialist probleemgedrag bij honden’ te volgen bij De Bolster Academy – Geert De Bolster. Omdat de wetenschap over hondengedrag nog in volle ontwikkeling is, school ik mij regelmatig bij door het volgen van lezingen en workshops binnen dit vakgebied. Uiteraard leer ik daarnaast nog dagelijks bij van de mensen en honden die ik begeleid en van de interactie met mijn eigen honden.

Ik besloot als coach van mens en hond aan de slag te gaan en richtte Hondbewust op. Mijn doel is mensen te begeleiden zodat zij en hun hond op een aangename en veilige manier met elkaar kunnen samenleven.

Hondbewuste groeten,
naam
EvenVoorstellen20